Blogg Cézanne 1

Cézanne – äppelstillebens mästare!

Paul Cézanne (1839–1906), var en fransk konstnär från Aix en Provence och en av de största postimpressionisterna. Hans verk och idéer inspirerade generationer av målare som kom efter honom. Pablo Picasso som beundrade hans arbete sa, ”han är fadern till oss alla”.

Cézanne blev främst känd för sina landskapsmålningar och stilleben. På hans tid ansågs stilleben som den lägsta kategorin av målning. Historiska ämnen, bibliska scener och mytiska figurer var mest uppskattade, efter det kom porträtt och landskap var OK. Men att måla av frukter!

Likväl fann Cézanne inspiration i sina fruktkompositioner, han sa en gång till en vän att frukter ”älskar att få sina porträtt gjorda”.

Stilleben blev en viktig genre för Cézanne, som gjorde cirka tvåhundra sådana målningar. Mer än andra frukter tyckte han om att måla av äpplen på grund av deras skönhet och variation av färger.

Han tänkte tydligt ut målningarnas sammansättning och bestämde den rätta platsen för varje föremål och frukt. Cézanne visade att just stilleben kan vara ett medel för att representera ljus, skugga och perspektiv.

Cézanne gjorde genren stilleben meningsfull för konsten, och inte andra klassens konst som den var tidigare. Han utvecklade sin egen stil och sätt att måla frukt på och han satte upp ett svårt mål – att förvåna hela Paris med enkla äpplen.

En fransk samtida konstnär sa, ”Om en vanlig konstnär målar ett äpple säger du: ”Jag skulle kunna ta en tugga av det” …. men om ett äpple av Cézanne säger man bara ”Så vackert”.

Vi erbjuder några av Cézannes äppelstilleben som canvastavlor.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.