Henriette gjorde konst av vetenskap

Henriette Sjöberg var den första konstnären i Sverige som enbart ägnade sig åt botaniska illustrationer. Hennes akvareller av svenska äpplen är unika i sitt slag.

Henriette Sjöberg (1842–1915)

Henriette Sjöberg skapade en egen stil som är ljus, luftig, distinkt och med stark känsla för växtens egenart. Det har sagts om henne att hon hade det finaste natursinne och den mest minutiösa noggrannhet.  Henriette hade ett utpräglat skönhetssinne och hon lade alltid in en konstnärlig delikatess i sina botaniska illustrationer.

Henriette Sjöberg föddes i Linköping 1842 och växte upp i Stockholm. Efter studierna på slöjdskolan anställdes hon vid olika litografiska anstalter och började så småningom illustrera botaniska verk. Hon blev den första botaniska illustratören med uppdrag från Vetenskapsakademien, Lantbruksakademien och Bergianska trädgården. För dessa avbildade ca 700 kulturväxter och 100 fruktsorter. Henriette Sjöbergs akvareller behandlade till stor del sädesslag men också grönsaker och frukter. Planscherna utfördes i akvarellteknik och ger intryck av vetenskaplig korrekthet i kombination med konstnärlig frihet.

Från 1896 tecknade hon även pedagogiska bilder och gjorde ett hundratal skolplanscher för förlaget AB P.A. Norstedt & Söner.

Hon fortsatte också som dokumentalist i Svenska trädgårdsföreningens och år 1912 utgavs en större bok med beskrivningar och med hennes avbildningar av äpplen, päron, körsbär och plommon. Boken blev omtalad såväl i Sverige som internationellt och gjorde Henriette Sjöberg välkänd även utanför den botaniska vetenskapsvärlden.

Vi erbjuder några av hennes vackra äppelillustrationer både som affischer, planscher och canvastavlor.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.